Nukketeatteri Hupilainen perustettiin vuonna 1984. Taustavoimaksi perustettiin Nukketeatteri Hupilaisen kannatusyhdistys ry. Teatterin kotipaikkana on Kangasala. Nukketeatteri toimii pääasiallisesti kiertävänä teatterina. Marraskuussa 1998 saimme käyttöömme vanhan historiallisen Parvula-talon. Olemme kunnostaneet sinne oman 50-paikkaisen kotinäyttämön.
Näyttelijöitä on kolme: Niina Kettunen-Niemi, Tuula Torkkeli ja Sinikka Meurman. Näyttelijämme ovat saaneet alan koulutusta  mm.nukkenäyttelemisen, nuken valmistamisen, tekstin dramatisoimisen, musiikin ja tanssin alueilla. Niina Kettunen-Niemi ja Sinikka Meurman ovat opiskelleet Puolassa Wroclawin nukketeatteri- korkeakoulussa sekä kaikki näyttelijät alan kursseilla Suomessa.


Jyrki Tamminen ohjaamassa Oudot Puhemiehet-näytelmää
Sinikka, Niina ja Tuula kuulolla

Ohjaajiksi pyrimme saamaan alan ammattilaisia.
Teatterin ohjaajina ovat toimineet mm.:
Näyttelijä-ohjaaja Oili Sadeoja, teatteri Olga
Dekaani Anna Twardowska, Wroclawin nukketeatterikorkeakoulu
Näyttelijä-ohjaaja Andrzej Ball, teatteri Maska ja
Ohjaaja Aro Klucznik, Wroclawin nukketeatterikorkeakoulu.

Nukketeatteri kiertää esityksillään eri puolella Suomea. Se on osallistunut nukketeatterifestivaaleihin Suomessa, Jelenia Gorassa Puolassa sekä Magdeburgissa Saksassa. Vuonna 2003 Nukketeatteri Hupilainen voitti Barentsin alueen nukketeatterifestivaalien yhteydessä järjestetyssä kilpailussa ensimmäisen palkinnon näytelmällä Ihmemaa Oz.


Ihmemaa Oz-näytelmän nuket