Näytelmät

Ohjelmistossa tällä hetkellä

Timoteus-karhun keväinen seikkailu

Pikkukarhu Timoteus rakastaa omaa kotimetsäänsä ja erityisesti lintuja. Eräänä päivänä pikkukarhu löytää hylätyn, sinisen munan ja hän haluaa pitää siitä huolta. Mutta voiko karhu hautoa munaa? Siitä ovat metsänasukkaat eri mieltä. Kaiken lisäksi rouva Kettunen on myös kiinnostunut erikoisesta sinisestä munasta, mutta ei todellakaan hautomismielessä. Mitä ihmettä lopulta siitä kuoriutukaan?

Esityksen teemana on luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen sekä se, että joskus asioita on hyvä tehdä aivan uudella tavalla.

Esityksen puiset nuket ovat pöytäteatterinukkeja. Esityksessä käytetään myös varjoteatteria.
Timoteuksen keväinen metsä on tietysti myös täynnä linnunlaulua ja kaunista esitystä kuvittavaa musiikkia.

Ohjaus: Aneta Gluch-Kluzcnik
Lavastus ja nuket: Mateusz Mirowski
Musiikki: Kristiina Tanhua-Laiho
Esitys sopii yli 4-vuotiaille.
Kesto 40 minuuttia.

Esitys vaatii pimennettävän tilan. 
Hinta 400 euroa

Kekkerit

Nyt saavat pienimmät katsojamme ihan oman näytelmänsä.

Aino-tytön syntymäpäiväaamu koittaa eikä yhtään onnittelijaa vielä näy. Onneksi Ainon tutut lelut ovat aamuvirkkuja ja alkavat järjestää kekkereitä syntymäpäivän kunniaksi.

Pientä jännitystä aiheuttaa Irma-Imuri. Tiikerillä on jotain hampaankolossa imurirouvaa kohtaan. Aino saa kuitenkin iloiset syntymäpäiväkekkerit, joihin pikku katsojatkin saavat osallistua esityksen lopussa.

Ohjaus Työryhmä Hupilainen
Kesto 25min
Ikäsuositus: vauvasta vaariin
Hinta 350 

Tuhkimo

Klassikkosatu Tuhkimo saa nukketeatteri Hupilaisen käsissä aivan uudenlaisen tulkinnan. Kahden hyväntahtoisen kummitädin johdattamana katsoja astuu Tuhkimon tarinaan, jossa uskollisuus punnitaan ja kärsivällisyyttäkin koetellaan. 

Tarinassa on onnellinen loppu, mutta sitä ennen tarvitaan ”vallan mahrottoman paljon taikuutta”.

Ohjaus: Jyrki Tamminen
Kesto: n. 35 min
Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille
Hinta 400 €

Sammon muruset

Väinämöinen, Seppo Ilmarinen ja Lemminkäinen lähtevät tavoittelemaan Pohjolasta Sampoa, ihmeellistä taikamyllyä. Kolmikon jännittävällä matkalla tapahtuu monenlaisia seikkailuita. Saakohan Sampoa kukaan?

Esitys vaatii pimennettävän tilan. 

Ohjaaja Anna-Liisa Tarvainen
Kesto 35 min
yli 5-vuotiaille
Hinta 400 €

Timoteus-karhu ja pikkukoira

Timoteus-karhu ja Isä-karhu ovat laittamassa ruokaa, kun huomaavat harmikseen, että yksi kananmuna puuttuu. Timoteus lähtee kananmunan hankintaan, matkalla hän kohtaa pienen nälkäisen koiran. Pikku-karhu haluaisi pitää koiran, mutta Isä-karhu ei innostu asiasta. 

Eräänä yönä karhujen kodissa tapahtuu kummia ja ehkäpä Isä-karhu joutuu harkitsemaan uudelleen koiran ottamista heille. 

Ohjaus: Aneta Gluch-Klucznik
Kesto 30min
Ikäsuositus: sopii myös pienille katsojille
Hinta 400 €

Täydet tyhjät kädet

Joulunäytelmä kertoo pienen Irenus pojan matkasta tapaamaan vastasyntynyttä Rauhanruhtinasta. Irenus seuraa isäänsä itämaan kuningas Baltasaria tämän tietämättä. 

Matkalla pieni poika kohtaa erilaiAsia ihmisiä erilaisine tarpeineen. Perillä Bethlehemissä Irenus hämmästyy itsekin omasta lahjastaan pienelle Jeesus-lapselle. 

Kesto noin puoli tuntia
Hinta 350 €

Lumottu metsämökki​

Tarina kertoo kahden pienen metsätontun seikkailusta heidän etsiessään uutta kotia. Matkallaan he kohtaavat niin jännitystä, iloa kuin vaikeuksiakin. Apua metsätontut saavat yllättävältä taholta ja lopussa kaikki on hyvin.

Ohjaus Työryhmä Hupilainen
Ikäsuositus 3-vuodesta ylöspäin
Kesto 30 minuuttia
Hinta 350 €

Kahvikupin rakkaus​

Esineteatterin keinoin toteutettu pieni, matkalaukkuun kätketty tarina yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Sopii niin aikuisille kuin lapsillekin. Näytelmää on mahdollista esittää pienissäkin tiloissa, jopa ulkona.

Esityksen kesto 20 minuuttia
Näytelmän hinta 150 €.

Matkatavara kateissa​

Pieni maahanmuuttajapoika istuu yksin lentokentällä, hänet löytää kadonneiden matkatavaroiden toimiston virkailijarouva. Rouva haluaa ilahduttaa poikaa ja he alkavat yhdessä avata kauan hakematta olleita matkalaukkuja, joista jokaisesta löytyy oma tarinansa.

Poika tutustuu suomalaiseen elämään ja kulttuuriin matkalaukuista avautuvien suomalaisten taideteosten kautta. Ihmeellistä on se, että kuvat alkavat elää! Poika löytää lopulta oman paikkansa ja tuo tuliaisina jotain omasta kotimaastaan meille suomalaisille.

Esityksen toteutus on jotain aivan uutta Suomessa ja ehkä koko maailmassa!

Sopii hyvin koulujen eettisten aiheitten opetukseen.

Ohjaus Arkadiusz Klucznik
Kesto 40min
Ikäsuositus: 6v –
Hinta 450 €

Hiirestä on moneksi

Simo-hiirellä on suuri perhe ruokittavana. Hänen on siis keksittävä keino, jolla voi hankkia ruokaa pikkuhiirille. Hän päättää seurata isoisänsä jälkiä räätälinä. Ja siitä käynnistyy aikamoinen seikkailu.

Näytelmä on kokonaisuudessaan nukketeatteri Hupilaisen tuotantoa.

Käsikirjoitus Sinikka Meuman
Nuket Tuula Torkkeli
Puvustus Niina Kettunen-Niemi
Lavasteiden suunnittelu ja toteutus Maaretta Muranen

Musiikin sävellys ja sovitus Kristiina Tanhua-Laiho
Kesto n. 30 minuuttia
Ikäsuositus 4v ->
Hinta 350 €

Näitäkin olemme esittäneet 2000-luvulla

Tämä esitys oli Nukketeatteri Hupilaisen 30v juhlaesitys. Se esitettiin vaativilla bunrakunukeilla yhdistettynä naamionäyttelemiseen ja animaatioon. Näytelmä kertoi sokeasta Miao-Sing tytöstä, joka elää pienessä kiinalaisessa kylässä äitinsä kanssa. Kun äiti sairastuu Miao-Sing lähtee etsimään apua äidin kaupungissa asuvilta sisarilta.

Ohjaus&käsikirjoitus Arkadiusz Klucznik (Puola) ja animaatiot Dawid Kozlowski (Puola).

Näytelmä kertoi veljeksistä, jotka lähtivät etsimään kadonnutta siskoaan Nuuria. Pojat päätyivät lentävällä arkullaan outoon siniseen maahan, jota hallitsivat Väriministeri ja hänen ovela apurinsa Visiiri Sihinä. Veljesten seikkailuja siivitti kaunis itämainen musiikki, jonka oli säveltänyt Kristiina Tanhua-Laiho. Käsikirjoitus oli Nukketeatteri Hupilaisen oma.

Nukketeatteri Hupilaisen 25v juhlanäytelmä. Käsikirjoituksen pohjana käytettiin Kangasalan koululaisten kirjoituskilpailun satoa. Kirkkohiiret Miiru ja Viiru joutuivat outoon seikkailuun yrittäessään auttaa setäänsä Torstia etsimään Ukki-järveen kadonnutta vanhaa sävelmää. Laulukilpailuun ilmoittautunut Kettu oli myös kiinnostunut tästä laulusta. Tarina sijoittui Kangasalan kirkontornin ja Lepokodin maisemiin. Ohjaus: Marja-Liisa Lintunen.

Viikinki Thòrlak lähti Islannista onneaan etsimään, hän halusi puolisokseen Norjan kauniin prinsessan Ingegerdin. Kuningas Olavi antoi nuorelle viikingille kolme vaikeaa tehtävää, joista tämän oli selviydyttävä ennen kuin saisi prinsessan omakseen. Tehtävien suorittaminen vei Thòrlakin Norjan lisäksi Tanskaan ja Suomeen.


Tarina pohjautui pohjoismaisiin satuihin ja tarinoihin, ja esitys toteutettiin pohjoismaisena yhteistyönä. Käsikirjoitus muotoutui Hupilaisen omissa käsissä. Musiikin sävelsivät yhdessä Kristiina Tanhua-Laiho ja Stefan Wenerklang (Ruotsi). Näytelmää esitettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Ensi-ilta oli Pohjola-Nordenin ystävyyskunta-päivillä Husbyssä, Tanskassa.

Onko oikea prinsessa se, joka osaa kertoa tarinoita vai se, joka tanssii tangoa vai se, joka on niin imelän makean sievä, että suorastaan tarttuu kiinni? Siinäpä oli prinssille pähkinä purtavaksi (tai sillä kertaa herne). Tämä esitys oli täynnä vauhtia ja meininkiä. Siinä käytettiin uutta ja erilaista tapaa käyttää nukkea sekä esineenä että teatterinukkena. Käsikirjoitus: Konrad Dworakowski (Puola) Ohjaus: Adam Kwapisz (Puola).

Ilmari Kiannon satuihin perustuvassa esityksessä seikkailivat koira Hurtta-Martti ja Mirri-kissa, jotka kummallisten sattumien kautta joutuivat niin kuuhun, puuhun kuin kanalaankin. Esityksessä säilytettiin Kiannon rikas, kuvaileva teksti, jossa oli myös tämän aikakauden lapsille outoja, vanhoja sanontoja. Ne kuitenkin avautuivat toiminnan kautta lapsiyleisöllekin. Tekstin näytelmäksi sovitus oli Hupilaisen omaa käsialaa.

Tämä oli jännittävä kertomus siitä, kuinka piispa Henrik tuli Suomeen vakiinnuttamaan kristinuskoa. Juonessa olivat mukana myös Ruotsin kuningas Erik, itsepäinen Suomen kansa, pikkuinen lintu, jopa pelottava susi ja tietysti Lalloilan isäntä Lalli. Kaiken taustalla soi Kristiina Tanhua-Laihon musiikki. Käsikirjoitus: Sinikka Meurman. Tämä esitys on vieläkin tilattavissa erityistapauksissa, esim. koulujen uskontokasvatukseen.

Näytelmä pohjautui Raamatun Vanhan testamentin kolmeen kertomukseen: Maailman luominen, Nooan arkki ja Mooses. Siinä yhdistyivät pöytäteatteri ja varjoteatteri kauniiksi kokonaisuudeksi. Ohjauksesta huolehtivat Nukketeatteri Hupilaisen näyttelijät.


Käsikirjoitus: Arkadiusz Klucznik. Musiikin sävellys: Pekka Simojoki

Esitys pohjautui A. Pushkinin saturunoon Kultakala ja oli Nukketeatteri Hupilaisen 20v. juhlaesitys. Kalastajan vaimo heittäytyy ahneeksi miehensä erikoisen saaliin, kultakalan, antaessa kolme toivomusta kalastajalle. Esitys toteutettiin niin, että yleisö istui hevosenkengän muodossa pidellen kalaverkkoa käsissään, näin näyttelijät ja nuket pääsivät yleisöä lähelle ja katsojat olivat osana esitystä. Erityistä oli myös taianomainen kantelemusiikki, jota soitti Nora Laiho. Painavat, puiset nuket valmisti Marco Pinto.

Suomalaiseen Raul Roineen satuun pohjautuva humoristinen näytelmä. Esitys kertoi siitä, että itsekkyys ja itserakkaus eivät vie elämässä eteenpäin, mutta yhteistyö kannattaa aina! Esityksessä käytettiin nukkejen lisäksi naamioita. Ohjaus: Jyrki Tamminen. Tekstin sovitus työryhmä Hupilainen yhdessä ohjaaja Tammisen kanssa.

Työryhmä Hupilainen dramatisoi tutusta sadusta näytelmän tytöstä, joka joutuu yllättäviin seikkailuihin tahtomattaan. Liisa selviää haasteista pienestä koostaan huolimatta ja oppii ymmärtämään, mitä hän itse elämältään haluaa. Mukana juonessa pyörivät myös rupisammakko, hiiri, myyrä ja Kukkaiskeijujen kuningas. Käsikirjoitus ja ohjaus Hupilaisen omaa työtä.

Vanha tarina Dorota-tytöstä heräsi uuteen elämään animaatiohahmoja muistuttavien nukkejen kautta. Pyörremyrsky hajotti Dorotan kodin ja elämän, mutta matkallaan Ozin velhon luo, hän tutustuu erilaisiin hahmoihin, joilla myös on asiaa velhon luo. Yhdessä he lopulta löytävät ratkaisun ongelmiinsa. Ohjaus: Arkadiusz Klucznik. Nuket: Paul Contry (Belgia).


Tällä esityksellä Nukketeatteri Hupilainen voitti Valtakunnallisen nukketeatterikilpailun parhaan nukketeatterin palkinnon Oulussa vuonna 2003.

William Shakespearen näytelmä tällä kertaa nukketeatteri-ja naamioteatteriesityksenä säilyi ohjelmistossa pitkään. Vieläkin sitä on kyselty! Onhan se hauska: Keijukaisten kuninkaan Oberonin ja kuningattaren Titanian keskinäinen riita sekoittaa kaikkien rakastavaisten suunnitelmat.  Ohjaus ja näytelmän sovitus: Oili Sadeoja.

Legenda tunnetusta pyhimyksestä Fransiskus Assisilaisesta esitettiin suurilla pöytäteatterinukeilla. Vaikka tarinan aihe on vanha, siinä käsiteltiin ikiaikaisia ja aina ajankohtaisia kysymyksiä ihmisten ahneudesta, ylpeydestä, valheesta ja väkivallasta, huumoria unohtamatta. ”Mies, jota linnut rakastivat, mies, jotka linnut kuuntelivat. Sateessa tanssien, Luojaansa kiittäen, Fransiskus Assisilainen”, laulettiin Kristiina Tanhua-Laihon säveltämässä laulussa. Ohjaus: Arkadiusz Klucznik.

Kaikki ensi-illat

Pohjolan häät 1985
Kaikkein paras lahja 1985
Sakkeus 1986
Punahilkka 1986
Kangasalan kolme Kaarinaa 1987
Sammakkoprinssi 1987
La Fontainen tarinoita 1988
Kuka pelkää, kuka ei 1988
Kahvikupin rakkaus 1989
Kakku Kieriväinen 1989
Kiljusen pojat lapsenlikkana 1990
Bambumetsän taika 1991
Bilbo Reppulin seikkailut 1991
Tuhkimo 1991
Uni saaresta 1992
Tärkeä päivä 1992
Nukentekijä 1993
Tähti 1993
Nummisuutarit 1994
Enkelten yö 1995
Varjon alla 1996
Ellintien welho 1997
Kultakengät 1998
Lumottu metsämökki 1998
Kesäyön unelma 1999
Tallin joulu 1999
Fransiskus 2000
Ihmemaa Oz 2001
Peukalo-Liisa 2001
Oudot puhemiehet 2002
Elämä on ihmeellistä 2004
Kultakala 2004
Pohjolan häät 2004 – Ryhmä Ilmarinen 2004
Purjehti purrella piispa 2005
Kas kummaa kanalassa 2006
Ecce venio – tässä olen Herrani 2007
Todellinen prinsessa 2008
Thorlak jään ja meren poika 2008
Kadonnut Sävel 2009
Täydet tyhjät kädet 2010
Sinisen lumous 2011
Timoteus-karhu ja pikku koira 2012
Sammon muruset  2014
Riisipellon tyttö  2014
Tuhkimo 2016
Matkatavara kateissa 2018
Kekkerit 2020
Timoteus-karhun keväinen seikkailu 2021